I den här bloggen kommer jag att skriva om det jag gör på jobbet, dokumentera för framtiden och då dela med mig av det jag gör. Tycker du att någon idé verkar bra och du spinner vidare på den så lämna gärna en kommentar till mig. Vill du maila gör det på lararkristina@gmail.com Välkommen!
måndag 31 mars 2014
LURBRAK
söndag 30 mars 2014
lördag 29 mars 2014
Innebandy
fredag 28 mars 2014
torsdag 27 mars 2014
Förändra attityd?
onsdag 26 mars 2014
Dagens + och -
tisdag 25 mars 2014
Läraravtryck
måndag 24 mars 2014
Resultat?
söndag 23 mars 2014
Så kan det också vara
lördag 22 mars 2014
Musikal
torsdag 20 mars 2014
Skicka snälla saker vidare
onsdag 19 mars 2014
Pedagogiska diskussioner
tisdag 18 mars 2014
Jag kan inte det här!
Just nu funderar jag mycket över relationer. Relationer som jag fått till elever jag haft länge, tidigare relationer jag haft med elever som varit lyckosamma och andra relationer som inte varit lika lyckade. Vad har jag gjort i de olika situationerna. Relationer mellan elever, relationer i en grupp/klass. Hur skapar vi känslan av det öppna klimatet och tryggheten tillsammans?
måndag 17 mars 2014
Vara här och nu
lördag 15 mars 2014
Åh, nej!
torsdag 13 mars 2014
Kille-tjej
onsdag 12 mars 2014
Snäll och trevlig
tisdag 11 mars 2014
Nationella prov
Imorgon gör mina elever den första delen av de nationella proven i matematik. Den handlar om självskattning och hur säker eleven känner sig i olika situationer. Det här med att bedöma sin egen förmåga, utvärdera, är något som vi jobbat mycket med. Det ska bli spännande att se hur skattar sig själva och sedan jämföra det med de olika delproven som kommer här efter :)
Precis som ni kunde läsa i <a title="Nationella prov – personlig reflektion @ses1549" href="http://lararavtryck.moobis.se/2014/03/10/nationella-prov-personlig-reflektion-ses1549/">gårdagens inlägg av @ses1549</a> så kan vi som skola se två delar i resultaten. Dels hur vår undervisning är och då titta på resultaten på <em>gruppnivå</em>. Den andra delen är <em>individnivån</em>, hur väl vi lyckats med varje elev. I min kommun, har vi gemensamma träffar där vi går igenom resultat, tar med och går igenom elevers svar för att diskutera bedömningen och diskuterar hur vi jobbat fram till proven och även ger varande tips på hur vi kan jobba vidare. Även på varje skola förs denna diskussion. Det blir en styrka, då hela skolan äger resultatet och får ta det till oss för att utveckla vår undervisning.
<span style="line-height: 1.5em">Tankarna hos oss pedagoger inför den här perioden av nationella prov är många. Hur får vi till de anpassningar vi får göra? Hur ska vi lösa lektionerna när vi ska sitta med några elever i taget på gruppuppgiften? Vem tar hand om resten? Hur ska jag sätta ihop grupperna? Hoppas alla elever håller sig friska! Hur gör vi eleverna förberedda inför provsituationen? Kommer våra elever att klara proven?! Vilka elever kommer att överraska oss i positiv bemärkelse? Vilka bekräftar bilden vi redan har? Tänk om jag har missat någon elev? För som jag skrev innan så är ju även resultaten av proven ett kvitto på hur JAG har undervisat. </span>
Samtidigt som jag känner en oro, så känner jag en förväntan. Vi har ju jobbat stenhårt med elever, satsat på dem för att de ska lyftas den lilla biten som var kvar till målet. Tänk om vi lyckas, eleverna och vi pedagoger. Vilken lycka det skulle vara! För just nu så känns det inte som att vi i skolan lyckats med att få alla elever att nå målen.
Men alla elever ska lyckas i skolan. Hur gör vi då i de nationella proven? Vi får inte göra anpassningar, så att det som ska mätas i proven inte kan mätas. Men när elever inte får använda de hjälpmedel de är vana att jobba med ger vi dem inte möjligheten att lyckas. Här uppkommer ett dilemma. Vi pedagoger får stöd från Skolverket när det gäller <a href="http://www.skolverket.se/regelverk/fragor-och-svar/2.5988/anpassa-for-elever-med-funktionsnedsattning-1.144410">elever med funktionsnedsättningar</a> och när det gäller <a href="http://www.skolverket.se/regelverk/fragor-och-svar/2.5988/provtillfallet-1.161491">provtillfället </a> Men lätt är det inte!
Men proven är bara EN bit, ett stöd för oss pedagoger att mäta hur väl eleven når målen. Men det är bara siffror. Känslan och omständigheterna, kännedomen om eleverna, att kunna se elevernas <strong>kunskaper </strong>och inte kunskapen i ett specifikt bedömningstillfälle, det är det som gör pedagogen proffesionell.
måndag 10 mars 2014
Att få tänka på annat
söndag 9 mars 2014
Tänker
lördag 8 mars 2014
8 mars och en film
En film från Årstaskolan klass 5 dök upp på Twitter. Se den. Tänk hur du bestämmer dig.
http://www.kunskapshubben.se/filmer/4028-8mars
fredag 7 mars 2014
Nöjd!
torsdag 6 mars 2014
Dagen i ord och en App
onsdag 5 mars 2014
Reflektion. Frågor? Svar? Vem?
tisdag 4 mars 2014
Min lärarvardag.
Hej dagboken!
Idag har det varit upp och ner på jobbet. Som det brukar vara. När jag kom till jobbet och skulle låsa upp klassrumsdörrarna var det redan gjort av kollegan B. Skönt! Gick och hängde av mig, men var i klassrummet från 7.45. Känner att mina elever behöver det och jag kan inte bara öppna dörren och låta dem vara själva. Fast jag missar pratet med kollegorna på morgonen, är någon borta, har det hänt något osv. Även om mina elever vet vad de får göra i klassrummet på morgonen så har jag några oroliga själar som behöver en fast hand för att göra det som vi faktiskt kommit överens om i klassen, läsa eller rita tyst och lugnt på sin plats fram till kl 8 eller vara kvar ute.
Hämtade kollegan S som skulle starta upp morgonen i mitt klassrum med treorna, gick igenom vad de skulle göra, vilka barn som skulle gå vart nu när vi startat upp efter lovet i nya grupper osv. Nu var klockan 8 och det hade ringt in. Gick över till fyrorna för att ha samlingen där. Kollegan hade skrivit fel på dagens schema och datum. Både jag och eleverna såg det och vi kunde skratta lite. Det är skönt. Att kunna skratta och ha roligt tillsammans med barnen :) Att ha en go känsla tillsammans i klassrummet, med kollegorna det är så härligt!
Gick igenom dagen för fyrorna, en elev berättade att han skulle gå på hockey ikväll, pratade lite om det, hann läsa lite högt ur högläsningsboken innan det var dags för fyrorna att gå på slöjd. Jag och kollegan I hade planeringstid. Vilken lyx! I år är det första gången som vi har planeringstid samtidigt under dagtid och inte efter att barnen slutat. Jag fixade med den nya bloggen, förberedde gympatimmar, hjälpte en kollega som kom och frågade om ett föräldrakonto i Skola24, mailade om det, tillbaka till gympaplaneringen, läsa mail som I skickat till föräldrar, läsa egna mail. Jaha, det var den planeringstiden. Nu rast med de andra.
I personalrummet var det fullt i soffan idag! Jag hade ingen rastvakt då kollega ville byta igår. Vi pratade om både jobb, sportlovet som gått, kollade om vilka som kom på AfterWork som vi ska ha, hann gå på toa och sedan var rasten slut.
Mattelektion med fyrorna. Påminde om målet, hade genomgång med längdenheterna och omvandling. Sa att de skulle "gnugga" tills det sitter. Vad betyder gnugga? frågade en elev. Återigen slår det mig hur viktigt språket är och vad viktigt det är att inte ta för givet att alla förstår.
Visade på "trappan" med att ta ansvar, det är upp till dem visa vad den kan eller inte kan. Usch, känner mig tjatig. Gav eleverna ett beting, blev de inte klara fick de ta hem. Lite blåslampa på dem. Jo, de behöver det!
Vi var tre vuxna i klassrummet, kollega B (elevassistent till elev i rullstol), kollega S (en ny resurs) och så jag. Det är svårt ibland att få till det med alla roller i klassrummet ibland. Bara vi är tydliga så blir det bra för både vuxna och barn. Ny resurs som inte känner barnen kan bli tokigt ibland. Men vi löste det bra. Barnen jobbade på bra! De flesta hann med, några fick ta hem lite jobb men det var inga sura miner. Bra! De växer.
Lite planeringstid igen. Har verkligen lyx-tisdag! Kollade över mailen. Åtgärdsprogram som skulle uppdateras och utvärderas. Fått mail från förälder, svarade. Diskuterade åtgärder med kollega. Kopiera papper. Förbereda nästa mattelektion med treorna som skulle handla om den nya bloggen. Kul! Vad skulle de säga?!
Visade bloggen via projektorn när eleverna kom in i klassrummet. Eftersom de kom från slöjd kom de lite olika och jag bad dem hämta datorer. Gick så där..... Tydlighet! Barnen kände direkt igen sig när de såg bloggen, såg loggan för Webbstjärnan, fattade direkt :) Så härlig känsla när jag ser att jobbet vi gjort ger resultat i deras tankar. Berättade om upplägget och de var med på noterna. Värmer hjärtat. Visade uppgiften och trodde inte att de skulle hinna lösa den. Men det gjorde de! En elev märkte att de inte kunde kommentera, men det löste jag snabbt med inställningen. Alla han nog inte märka. En tyst liten överenskommelse mellan oss två :)
Så var det dags för lunch. Att vara först borta vid maten och sist ifrån klassrummet är en svår ekvation..... Har inte löst den än. En omöjlig uppgift! Den som fixar det är självskriven Nobelpris! Men när jag kom till matsalen, stod barnen på en lång rad och väntade. Idag utan knuffar. Ja, inte så många i alla fall. Släppte in eleverna några i taget som vi brukar. Några i taget skapar lugn. Fick reda ut vem som skulle vara bordsvärd vid ett bord, ordna med smörgås och mjölk till synskadad elev, kolla blodsocker och ge insulin till elev med diabetes. Jo, äta själv hann jag också samtidigt som vi pratade om fritidsintressen, sportlovshändelser mm vid vårt bord. Vi hade det trevlig.
Min egen lunchrast, 30 min där jag själv ska bestämma över min tid. Lyckades bra idag :) Lite kaffe, kollade Instagram, skvallrade med kollegorna om Prinsessan Madeleines bebis, skrattade och hade det bra.
Dags för sista rycket! Matte igen, nu med treorna. Guldlektion! Vår andra dag med extrasatsning med resurser. Vilken timme!! Kunde sitta med sex elever och verkligen guida dem framåt! Eleverna tog ansvar, jobbade på och alla hann dagens jobb.
En liten bensträckare för eleverna och lite tid för mig att plocka fram till dagens sista lektion. Engelska med åk 4. Det blev ingen bra timme.... Trötta elever. Svårt att hålla fokus. Många pratade rakt ut. De här små "betweenisarna" som inte vet vilket ben de ska stå på. Ska de vara tuffa och kaxiga? Vilken roll har de i klassen? Har ju egna barn i samma ålder och jag ser samma hos mina egna barn.
Oj, dagboken! Det börjar bli långt det här :) Undrar om någon orkar läsa i dig.
Elevernas skoldag är slut. Hör att det händer saker i korridoren. Vet att kollegor är där. Jag ordnar med datorerna i vagnarna, fixar med sladdar, tänker på lektionen som nyss varit, känner min lite misslyckad, det som började så bra slutade inte lika bra.
Jaha, möte mellan 14-14.30 men ingen kom. Kollega A hade visst fått mail tidigare under dagen om att vi måste flytta. Ok, när? Hitta ny tid.
Diskuterade elev med kollega I och A. Känner oss otillräckliga. Får man känna sig otillräcklig? Hur länge ska vi "trolla med knäna" innan vi låter "skeppet sjunka"? Hur många barn i dagens skola ska behöva känna misslyckanden innan ögonen öppnas hos de som bestämmer?!
Arbetslagsmötet kvar. Vi har börjat med "tavelmöten" för att fokusera, vara effektiva och använda tiden på ett bra sätt. Känns bra! Vi betade av det ena efter det andra. Bra! Hann med att gå igenom eleverna med vår nya resurs. Drog bara över mötestiden med 15 min.
Där tog arbetsdagen slut på jobbet. Hem, hämta egna barn, laga mat, fixa läxor, åka till innebandyträning, förbereda morgonens lektioner, hem, äter semla, barn i säng, lite mer planering eftersom vi ska prata om klockan imorgon. Pust! Nu ska jag försöka koppla av lite i soffan framför TV.
Tack dagboken för att du orkade lyssna på mig. Imorgon är en annan dag :) Säger som Marilla Cuthberth i Anne på Grönkulla. Tomorrow is always another day, with no misstakes made in it.
/Kristina