tisdag 22 april 2014

Efter påsklov och blogglov kommer ett inlägg i #blogg100

Haft påsklov och gjort uppehåll med mitt #blogg100. Har känts bra, men nu är jag tillbaka! Här kommer en kopia på mitt inlägg i Läraravtryck. Håll till godo :) 


Idag hade jag en underbar lektion! Arbetsron infann sig snabbt, eleverna var aktiva och det fanns ett lugn i klassrummet och i mig. Vill skriva om den här så att jag reflekterar över vad som gjorde den bra och vad vi gjorde :) 


Så här såg lektionen ut. 


Började med lite praktiska saker. Delade ut matteläxor som skulle sättas in i pärm och multiplikationstest från innan lovet som skulle ges tillbaka. (Vi testar om vi kan lära oss hela tabellen i skolan på fem veckor.)


Jag stoppade "ut-delandet" och skrev arbetsordning på tavlan. 


1) Dag 1 på tabellträningen

2) Lucktexten om "Rymden"

3) NOMP


Alla tre punkterna var kända eleverna visste vad det betydde. Sa att när man kom till NOMP fick man välja om man ville jobba på sin egen telefon eller på datorn. Började dela ut tabellträningen och hör hur lugnet sprider sig, eleverna börjar jobba. De räknar på. Blir klara, lägger ner och går vidare. 


Jag hinner läsa igenom lucktexterna som ska bli läxa till fredag, stötta och förklara division, 1,8 mil delat med 6 och svaret ska vara i kilometer!? En elev har gjort klart alla uppdrag på NOMP och vill att jag gör ett nytt. Några undrar om de får jobba tillsammans med lucktexten och sitta i grupprummet som de gjorde tidigare och det fick de. 


Jag kunde tom lämna klassrummet för att fixa NOMP-uppdraget med ett lugn i kroppen om att det var lugnt i klassrummet. 


Jag tror att den lugna arbetsron i vårt klassrum den här gången berodde på utvilade barn efter ett påsklov, att vi jobbade med olika saker, både matte och NO. Att vi både var analoga, fyllde i en lucktext med fakta om rymden, och digitala med att de fick jobba på sina egna telefoner eller på datorn. 


Ja, det var lite om min dag. Första efter påsklovet. Nu kör vi sista racet mot sommarlovet!

tisdag 15 april 2014

Påsklovsledig

Tisdagar är min bloggdag på http://lararavtryck.moobis.se och därför blir mitt inlägg här en kopia :)

Då var påsklovet igång. Skönt! Har inte haft en jobbtanke sedan jag gick från jobbet i fredags. Det är ovanligt, men så har det varit fullt upp med annat i helgen. 

Som lärare är loven ledig tid. Det är inte studiedagar då vi förväntas jobba utan vi är lediga. Vad har jag gjort då på mitt lov så här långt? Jo :)
- skrivit på mitt examensarbete i min LLU-utbildning
- varit till frissan
- druckit kaffe i solen
- tvättat
- rättat läxor och prov
- slappat framför TV
- läst på sociala medier
- lagat lunch till mina påsklovslediga barn
- fixat fika till barn och kompisar
- skrivit lite mer på mitt examensarbete
- fixat ny layout på min reflektionsblogg
- haft det bra :)

Innan lovet var jag rätt trött som ni kunde läsa i mitt inlägg förra veckan. Fullt upp med nationella prov, möten, åtgärdsprogram och konflikthantering. Men nu, efter två dagars påsklov är det ro i kroppen igen. 

Undrar hur alla skolbarn har det? Kände de samma trötthet och stress som jag gjorde innan lovet? Har de nu varvat ner och fått ett lugn? Jag hoppas att mina skolbarn har det bra, njuter av ledigheten i solen och leker, spelar Minecraft, hoppar studsmatta, cyklar, spelar fotboll och leker med sina kompisar :) 

Tittar jag på mina egna barn så har jag knappt sett dem idag. De försvann till kompisar redan på förmiddagen, den äldsta kom hemcyklades till lunch som vi bestämt och då var den yngsta ute på baksidan och lekte med två kompisar. Lite senare var jag ensam hemma då den äldsta cyklat tillbaka till sin kompis och den yngsta hängt med hem till en av sina kompisar. 

Imorgon ska jag fortsätta ha det bra :)

måndag 14 april 2014

En bloggla

En av mina förebilder Karin Brånebäck @braneback har skapat en Bloggla. Den ska få bo hos mig också. För jag är en bloggande lärare som försöker ge mig själv tid att reflektera och skriva ner mina pedagogiska tankar här i den här bloggen.

Mer om Karins bloggla och hennes tänk kan du läsa här http://kilskrift.blogspot.se/2014/04/en-bloggla.html 

söndag 13 april 2014

Inga jobbtankar

Har gjort massor idag och faktiskt inget som har med jobbet att göra. Känns bra. Fortsätter så ikväll med sista Harry Potter. 


lördag 12 april 2014

Mitt enda liv!

Ja, vi har bara ett liv. Jorden snurrar vidare, vad som än händer oss. Det är bara att följa med och leva livet. Det går upp. Det går ner. Ibland har vi modet och känner oss oslagbara för att en annan gång känns att vi inte kan något. 

Har precis sett "Mitt enda liv" av och med Jonas Gardell. Han sänger så många sanningar! 

Sedan tror jag att slängkyssen och blicken var till mig när du sjöng där i slutet. Jag väljer att tro det i alla fall @jonas_gardell 

fredag 11 april 2014

Tradition

Idag såg vi filmen Hopp. Det är tradition. Barnen sa så själva :) Vi brukar klä ut oss till påskkärringar och flyga på en låtsaskvast runt skolgården innan vi ser filmen. Men eftersom vi i år är lediga före påsk, blev det bara film och pyssel. Men lika mysigt hade vi det i alla fall. 

torsdag 10 april 2014

Påskidrott

Idag körde vi stafetter på idrotten, med påsktema. Först flög vi till Blåkulla och därefter en klädstafett. Riktigt kul! Men nu är timmen sen och jag berättar mer en annan dag. 

onsdag 9 april 2014

Lärarlyftet

Idag fick jag veta att jag får läsa engelska på Lärarlyftet nästa läsår. Här är kursplanen :) Ska bli kul.


tisdag 8 april 2014

Trött!

Som vanligt på tisdagar kommer här en kopia av mitt inlägg på http://lararavtryck.moobis.se

Ja, idag är den här fröken trött. Skönt att det är påsklov snart. Även barnen är trötta och jag hoppas att både de och jag får en skön ledighet nästa vecka. 

Vi har kämpat hårt nu med nationella prov sedan v 11 och vi är snart klara. En hel del konfliktlösning har stått på schemat och vi har haft flera enskilda samtal kring attityd. Jag har skrivit åtgärdsprogram och haft möten med föräldrar och elever. Jag har också haft möten med mina kollegor. Sedan har jag planerat lektioner hemma, läst pedagogisk litteratur, varit i kollegas klassrum och coachat varandra i kollegiet. Igår jobbade jag över två timmar och gick igenom skolans datorer inför beställning och utbyte i sommar. 

Så jag tycker faktiskt att det är OK att vara lite trött. För jag vet att det går över :) Skratten i personalrummet och mina härliga kollegor, barnens kramar och leenden gör att vi kämpar på de här sista dagarna innan lovet. Sedan kör vi på igen. Sista rycket mot sommarlovet!

Dagens påskägg visar att vi behövde påfyllning ;)
Det försvann en hel del på en dag :P

måndag 7 april 2014

Fika

Inget blogginlägg av vidare värde. Men gott fika med min man avslutar kvällen. 

söndag 6 april 2014

Bedömningsmatriser

Idag har jag suttit och försökt få ihop en bedömningsmatris biologi. Åh......... huvudbry!! Imorgon får ni hjälpa mig här på bloggen. 

lördag 5 april 2014

Fortbildning

Läste detta inlägg av Edward Jensinger idag och kände mig träffad! Träffad på det sättet att jag velat åka på SETT men inte fått åka då inte fler kunnat åka. Blivit lite sur över att jag inte fått komma iväg på det som intresserad mig. Erkänner!

Men med detta tänk som Edward beskriver skulle vi inom skolområdet, eller kanske hela kommunen kunna samarbeta när det gäller fortbildning. Tänk vilken kraft det skulle bli, om jag får åka på det som intresserar mig, tillsammans med andra i kommunen som jag vet brinner för samma sak och sedan sprida kunskapen vidare i våra respektive arbetslag och skolor. 



fredag 4 april 2014

Arbetsveckan

Fredag och arbetsveckan lider mot sitt slut. Jag är slut. Jobb-hjärnan har så svårt att förstå när den ska sluta. Nästa vecka ska jag klocka ALLT jobb jag gör. 

torsdag 3 april 2014

Kollegacoaching

Idag hade jag en kollega i mitt klassrum som tittade på mig och hur jag jobbade. Vi har varit med i ett projekt, PRIO, som har hjälpt oss att se hur vi jobbar och vad vi ska fokusera på. En del som vi kom fram till att vi ville jobba med var kollegacoaching. 

Det här var andra gången som men kollega var hos mig och jag var hos henne i förra veckan. Vi har innan själva tillfället bestämt fokusområde, vad jag vill att min kollega ska titta på hos mig och tvärtom. Efter förra omgången så förändrade jag min egen undervisning och tänk efter hennes val av fokus, genustänket. Har bloggat om det tidigare här. 

Den här gången ville jag därför att min kollega skulle titta på just genusfördelningen hos mig och hur mitt tänk/agerande syntes i klassrummet. Jag hade en mattelektion och använde mig av min kortlek med namn. Så där styrde inte jag vem som skulle få ordet. Vi hann inte återkoppla idag, utan det blir en annan dag. Men det ska bli spännande att få höra hur det såg ut :) 

Under besöket i klassrummet följer vi en mall. Just nu har jag ingen bra bild/fil att dela med mig av. Men det kommer. 

onsdag 2 april 2014

#enläsandeklass och #enräknandeklass

Idag har jag varit på föreläsning kring "En läsande klass". Ett helt underbart projekt som verkligen bygger på det jag gillar. Att dela med sig. Varje skola kommer att få, helt gratis, en bok till varje stadium med lektionsplaneringar, strategier och passande texter och allt material kommer att finnas gratis och lagligt att ladda ner och använda. Så bra det kan bli när man kan samarbeta :)

Vad är då "En läsande klass"? Jo, ett projekt där läsförståelsestrategierna står i centrum. I Lgr11 står att vi i skolan ska jobba med lässtrategier, men inte hur. Det gjorde att läraren och författaren Martin Widmark drog igång projektet "En läsande klass" och tillsammans med Marie Trapp och hennes kollega Elisabeth Pettersson skrevs en studieplanerring. Du kan läsa mer här: 
Under föreläsningens gång slog det mig dock att jag önskade, eller faktiskt själv skulle vilja få till #enräknandeklass som en parallell till #enläsandeklass och motvikt till allt negativ kring matematikundervisningen i media/skola. Att lyfta matematikundervisningen på samma sätt som det lyfts i svenskan. 

Nästa läsår ska min skola vara med i Matematiklyftet Här ser jag en möjlighet att fokusera på matematikundervisningen och att jag får till #enräknandeklass med mina elever. Jag vill kunna fokusera på taluppfattning, talföljder, problemlösning och att prata matematik med de yngre eleverna. Att kunna bygga grunden och sedan bygga vidare. Uppåt! 

Men..... Allt är som sagt inte svart eller vitt. Som jag skrev i mitt Läraravtryck igår så är En läsande klass också en modell eller metod att arbeta efter. Den vilar på vetenskaplig beprövad grund och visar goda resultat. Men det är en metod. 

Men vilken metod vi än väljer så gäller det att vi har en grupp med ett tillåtande klimat, en vilja att lära, har fokus på skolarbete, är goda kamrater, har en god gemenskap och är snälla med varandra. Att jag som lärare kan bemöta alla elever på deras nivå, får förutsättningar för att kunna ge alla elever det stöd som de behöver och räcker till. 

Just nu brottas jag med det sista. Får jag/vi/skolan inte till detta i klassen, spelar det ingen roll vilken metod eller modell vi jobbar efter. Tryggheten i eleven och i gruppen är grundläggande. Tilliten mellan lärare och elev. 

Jag stannar detta blogginlägg här. Vilar tankarna ett tag, men lyssnar gärna på de tankar mitt inlägg ger hos dig. Skriv en kommentar och berätta :)  

tisdag 1 april 2014

Metoder och modeller. Igenkänning och historia.

Idag finns mitt #blogg100 på bloggen Läraravtryck där jag skriver varje tisdag. Klicka och läs. Kommentera gärna där eller här :)